Nuori Kulttuuri
Helsingin Nuorisoasiainkeskus Vantaan nuorisopalvelut Espoon nuorisopalvelut Kauniaisten nuorisotoimi Opetus- ja kulttuuriministeriö
nuorten valtakunnallinen teatteritapahtuma

Lauantai 25.5. klo 18.30
Musiikkitalon Sonore-sali

Hitta hem

Godby högstadieskola på Åland
Regissör: Soffi Sonck
Musik: Peter Hägerstrand
Producent: Karsten Steiner

———————————

Familjen Nord är på sin resa till det efterlängtade semesterparadiset i Södern. I ett annat land i Södern skapar det utbrytande kriget panik bland befolkningen och familjen Syd beslutar sig för att fly. En dramatisk flykt, i vilken familjen förlorar en medlem, för dem till närheten av familjen Nords hotell. Här möts ungdomarna ur båda familjerna för en kort stund, men flykten måste fortsätta – vart och hur? Kommer ungdomarna att träffas igen?

En gripande aktuell historia om två ungdomar i dagens värld. Det åländska högstadiet i Godby skapar i ett samarbete med professionella yrkesmän och Ålands musikinstituts elever en musikal som går långt över en skolmusikals gränser.

Vi är elever från åk 8 och 9 från Godby högstadieskolan på Åland. Vi deltog i ett nordiskt projekt som heter MADD (Music – Art-Drama-Dans). En skola från varje nordisk land skulle uppföra en musikal med temat ”resan”. Vår lärare Karsten Steiner engagerade professionella rund oss, bl.a. Soffi Sonck, Peter Hägerstrand och Erica Dunder. Vi jobbade på 8 workshops under ett år med olika delar av musikalen. Mellan worksopparna jobbade vi i skolan och i mindre grupper.  Sedan engagerades Ålands musikinstitutets band under ledning av Bertil Andersson för att ackompanjera. I oktober 2012 var det dags att ha premiär på Ålands nya kulturhus ”Alandica”. På tre dagar såg nästan 2000 åländska ungdomar och vuxna ”Hitta hem”. Veckan efter for vi med musikalen till MADD festivalen i H:fors för att visa en 10 minuters ”sammanfattning” av musikalen. Det gjordes även en dokumentärfilm om oss som visades i åländska TV. Efter det vann vi med musikalen den åländska ”Ung Kultur” tävlingen.

Untitled Document
© Helsingin nuorisoasiainkeskus