Nuori Kulttuuri
Helsingin Nuorisoasiainkeskus Vantaan nuorisopalvelut Espoon nuorisopalvelut Kauniaisten nuorisotoimi Opetus- ja kulttuuriministeriö
nuorten valtakunnallinen teatteritapahtuma

Lauantai 25.5. klo 18.45
Kansallisteatterin Willensauna

Mnemosyne

Vaskivuoren lukion teatteri 2 -kurssi, Vantaa
Ohjaus: Leevi Koskinen

———————————-

Mnemosyne on muistin jumalatar antiikin Kreikan mytologiassa. Sen mukaan Vaskivuoren lukion opiskelijat ovat nimenneet kirjoittamansa tieteisfiktion, joka sijoittuu tulevaisuuteen, mutta kysymys kuuluu, kuinka pitkälle. Jo nyt, Internetin aikakautena, ihmisten käsitys identiteettisuojasta ja yksityisyydestä on kokenut suuren muutoksen. Entäpä hetken kuluttua? Kuinka kauan kestää, että pään sisällä olevat muistot jaetaan yhteiseen tietoon yhtä kevyin perustein kuin omat yhteystiedot nykyään?

Mnemosyne kertoo tarinan, jossa muistot ovat menetelmä käyttää valtaa. Kun Moduulin syntymästä on kulunut kymmenen vuotta, on vallitsevasta tilanteesta jo tullut osa arkea eivätkä muistot ole enää ennallaan. Näytelmä herättää ajattelemaan muistojen merkitystä nyky-yhteiskunnassa, jossa tiedon nopeaa löytämistä ihannoidaan – ei muistamista.

Mnemosynen ensimmäinen käsikirjoitusversio syntyi syksyllä 2012 Helsingin kaupunginteatterin Kirjoitetaan näytelmä -projektissa, johon osallistui yhdeksän Vaskivuoren lukion opiskelijaa. Keväällä Vaskivuoressa alkoi Teatteri 2 -kurssi ja olisi ollut tuhlausta jättää itse tehty käsikirjoitus käyttämättä. Työstimme näytelmää eteenpäin ja Kaikki saivat tehdä kaikkea; näytellä, puvustaa, lavastaa. Ohjaajanakin toimi yksi oppilaista ja olimme onnekkaita saadessamme osan alkuperäisistä käsikirjoittajista mukaan. Siitä alkoi tiuha harjoitusjakso, jonka lopussa Mnemosyne esitettiin Loistefestarin lavalla.

Untitled Document
© Helsingin nuorisoasiainkeskus